Scrum teams werken meestal op basis van user stories. Wat is een user story en hoe ziet de ideale opbouw van een user story eruit beschrijf ik in mijn nieuwste blog
๐๐๐ญ ๐ข๐ฌ ๐๐๐ง ๐ฎ๐ฌ๐๐ซ ๐ฌ๐ญ๐จ๐ซ๐ฒ
Bottom line is dat een user story feitelijk een korte en eenvoudige beschrijving van de behoefte van de eindgebruiker is. Een user story moet duidelijk maken wat de eindgebruiker wil en waarom hij of zij dat nodig heeft. Let op: een user story is dus geen functionele beschrijving.
๐๐๐ญ ๐๐จ๐ซ๐ฆ๐๐ญ
In het algemeen wordt het volgend format gehanteerd:
Als: (rol collega)
Wil ik: (beschrijving van hetgeen dat ontwikkeld moet worden)
Zodat (ik): (duidelijke reden waarom iets ontwikkeld moet worden)
Door een user story op een dergelijke manier op te zetten is het duidelijker voor wie er iets ontwikkeld wordt.
๐๐๐๐๐ฉ๐ญ๐๐ญ๐ข๐๐๐ซ๐ข๐ญ๐๐ซ๐ข๐
Is een user story goed omschreven dan zou in ieder geval duidelijk moeten zijn voor wie er dus iets wordt ontwikkeld. Belangrijk hierbij is wel dat we weten dat wat we hebben gemaakt ook echt de wens van de collega heeft vervuld. Dat doen we in de vorm van acceptatiecriteria. Bij de Consumentenbond gebeurt dat in de vorm van een lijst van criteria, bijvoorbeeld:
Aan huidige widget is toegevoegd:
– Tweede checkbox voor toestemming
– Legal tekst (‘Zorgeloos duurzaam wonenโฆ’), met externe links die openen in nieuw venster
– Max. 3 USPโs (groene vinkjes onderaan)
– Design is aangepast, zie bijgevoegd.
– Mobiel lay-out blijft as is.
of
– De service is omgezet naar Tailwind CSS
– Er is geen “legacy” css meer aanwezig binnen de service
– Huidige werking voor de eindgebruiker moet onveranderd blijven.
Wat je soms nog weleens ziet is dat men een alternatief gebruikt zoals het Given-When-Then (GWT) format, dat meer context beschrijft. Hier beschrijf je een scenario voor de start of ingangssituatie (Given/Gegeven), de actie (When/Wanneer) en de uiteindelijke uitkomst (Then/Dan).
๐๐๐ญ ๐ฅ๐๐ฏ๐๐ซ๐๐ง ๐ฏ๐๐ง ๐ฐ๐๐๐ซ๐๐
Uiteindelijk levert een user story zekere waarde op. Waarde is dat wat tegemoet komt aan de behoefte van de indiener van de user story of dat bijdraagt aan de oplossing van een bestaand probleem. Binnen Agile heeft het leveren van waarde altijd de hoogste prioriteit en hoe meer waarde de user story kan gaan leveren hoe meer prioriteit deze zou moeten krijgen.
In hoofdlijnen is dit het wat en hoe rondom user stories, de beschrijving van een story en het leveren van waarde. Natuurlijk valt hier veel meer over te vertellen maar dat is voor een andere keer.
Foto doorย Bonneval Sebastien opย Unsplash