Als Scrum Master is het aan jou om ervoor te zorgen dat het Scrum-framework op de juiste manier wordt toegepast in een team (naast al je andere verantwoordelijkheden). Je kunt als Scrum Master daar op veel manieren voor zorgen maar er zijn, in mijn beleving, twee manieren om dit te doen: strikt volgens de Scrum Guide of door te kijken wat werkt voor het team. Beide manieren hebben voor- en nadelen, in onderstaande blog licht ik deze kort toe.
Scrum Guide
Wanneer een Scrum Master zich strikt aan de Scrum Guide houdt, zorgt dit voor consistentie en structuur. Het zorgt ervoor dat iedereen in het team weet wat er van hen wordt verwacht en wat de volgende stappen zijn. Het maakt ook de vooruitgang van het project meetbaar en zorgt voor transparantie. Echter kan dit ook leiden tot starheid en een gebrek aan flexibiliteit. Het kan het team beperken in het vinden van creatieve oplossingen en het aanpassen aan veranderende omstandigheden.
Wat werkt voor het team
Een Scrum Master die kijkt naar wat werkt voor het team, kan juist flexibiliteit en aanpassingsvermogen bieden. Door het Scrum-framework aan te passen aan de behoeften van het team, kan het team beter functioneren en efficiënter werken. Dit kan leiden tot een betere productiviteit en hogere kwaliteit. Echter kan deze benadering ook leiden tot een gebrek aan consistentie en structuur. Het kan ook het team in verwarring brengen over wat er van hen wordt verwacht en wat de volgende stappen zijn.
SHU HA RI
Het principe van SHU HA RI kan hierbij helpen. Dit principe beschrijft de verschillende stadia van leren en beheersen van een vaardigheid. In de SHU-fase leert men de basisprincipes en volgt men strikt de regels. In de HA-fase begint men de principes te begrijpen en te experimenteren met variaties. In de RI-fase worden de principes zo geïnternaliseerd dat men zelfs nieuwe principes kan ontdekken. Het toepassen van dit principe in Agile en Scrum betekent dat de Scrum Master in eerste instantie strikt de regels volgt (SHU), vervolgens experimenteert met variaties (HA) en uiteindelijk de principes zo goed begrijpt dat hij of zij zelfs nieuwe principes kan ontdekken (RI).
Kortom, er zijn voor- en nadelen aan beide benaderingen van het toepassen van het Scrum-framework. Het is belangrijk om de juiste balans te vinden tussen structuur en flexibiliteit, en het SHU HA RI-principe kan hierbij helpen.
Wil je meer weten? Heb je zelf ervaringen? Ik hoor het graag!
Foto door Parabol | The Agile Meeting Toolbox op Unsplash