Storypoints kunnen een team binnen Scrum helpen in het werken aan een sprint en het afronden hiervan. De vraag is nu hoe kun je starten als team met story points? Begin je gewoon of dient er op een zeker moment een baseline te worden neergezet?
๐ฆ๐๐ฎ๐ฟ๐๐ฒ๐ป ๐บ๐ฒ๐ ๐๐๐ผ๐ฟ๐ ๐ฝ๐ผ๐ถ๐ป๐๐
Je moet, als je met het gebruik van story points wil starten eerst met je team een referentie-story bepalen. Hiermee kun je dan alle andere stories vergelijken. Het idee is wel dat je complexe story hiervoor kiest, eentje die (idealiter) alle disciplines van je team omvat. Het uitgangspunt van deze story is 5 of 8 punten. Je hebt dan later nog de ruimte om naar beneden of boven bij te stellen. Gedurende de refinements, het inschatten van andere stories, kun je de referentie story gebruik om met je team te bepalen of een story groter of kleiner is dan de referentie story. Het je de referentie story 8 punten gegeven en is de story die je op dat moment aan het refinen bent groter, dan zou je die bijvoorbeeld 13 punten kunnen geven.
Nu denk je wellicht, ‘Hoe kom je aan die punten?’, ‘Verzinnen we die ter plekke?’
๐ฆ๐๐ถ๐บ๐น๐ฎ๐ป๐ฒ ๐๐ถ๐๐ถ๐ป๐ด ๐ฒ๐ป ๐ฃ๐น๐ฎ๐ป๐ป๐ถ๐ป๐ด ๐ฃ๐ผ๐ธ๐ฒ๐ฟ
Bij het inschatten van de hoeveelheid werk van een bepaalde User Story gaat het dus bij ‘Swimlane Sizing’ (kom ik een ander keertje op terug) en ‘Planning Poker’ om de relatieve hoeveelheid van het werk ten opzichte van de andere User Stories. Hierbij wordt gebruik gemaakt van storypoints die zijn gebaseerd op een verdeling volgens de reeks van Fibonacci. De reeks van Fibonacci begint met 0 en 1 en vervolgens is elk volgende element van de rij steeds de som van de twee voorgaande elementen. De eerste elementen van de rij zijn dan als volgt: 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144โฆ Men laat de rij ook wel met 1 en 1 beginnen in plaats van 0 en 1.
๐ฃ๐น๐ฎ๐ป๐ป๐ถ๐ป๐ด ๐ฝ๐ผ๐ธ๐ฒ๐ฟ
Bij Planning Poker krijgt iedereen een set kaarten met de waarden 0, 1/2, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 20, 40 en 100 (je hebt ook applicaties die je op je telefoon kunt gebruiken en er zijn ook webapplicaties zoals: https://hatjitsu.herokuapp.com/). Vervolgens wordt er een story geselecteerd. Iedereen legt vervolgens een kaart neer (of laat hun schatting op hun telefoon zien) met een inschatting hoe groot of complex een activiteit volgens hem of haar is ten opzichte van voorgaande items. De mensen met de hoogste en laagste inschatting lichten hun keuze toe. Hierdoor worden de activiteiten meer concreet. Vervolgens start de volgende ronde en gooit iedereen opnieuw een kaart op, met in het achterhoofd de informatie uit de vorige ronde. Dit herhaalt zich totdat er overeenstemming is bereikt.
De waarden 20, 40 en 100 geven vooral aan dat een item heel groot is, hier kan een team ervoor kiezen om stories op te knippen in kleinere stories. Soms gebeurt dat al vanaf 13 punten, het is maar net wat werkt voor het team.
Zoals ik al eerder zei, dankzij story points kan een Scrumteam voor zichzelf een eenheid creรซren om user stories in te schatten. De punten representeren een relatieve waarde, en kunnen voor elk team anders zijn.
ย