We weten ongetwijfeld allemaal inmiddels wat Scrum is en wat het ons kan brengen. Zoals wel gezegd wordt:
๐๐ค๐ณ๐ถ๐ฎ ๐ช๐ด ๐ข ๐ญ๐ช๐จ๐ฉ๐ต๐ธ๐ฆ๐ช๐จ๐ฉ๐ต ๐ง๐ณ๐ข๐ฎ๐ฆ๐ธ๐ฐ๐ณ๐ฌ, ๐ธ๐ฉ๐ช๐ค๐ฉ ๐ช๐ด ๐ฆ๐ข๐ด๐บ ๐ต๐ฐ ๐ถ๐ฏ๐ฅ๐ฆ๐ณ๐ด๐ต๐ข๐ฏ๐ฅ ๐ข๐ฏ๐ฅ ๐ฅ๐ช๐ง๐ง๐ช๐ค๐ถ๐ญ๐ต ๐ต๐ฐ ๐ฎ๐ข๐ด๐ต๐ฆ๐ณ.
Het is een framework, wat heldere afspraken kent, slechts een beperkt aantal rollen en uitgaat van de zelfsturing binnen een team. Maar waarom is het dan toch ‘difficult to master’?
Scrum is niet een ‘one size fits all’ framework waardoor het soms lastig is dit op te pakken en te implementeren of mee te werken. Want hoe pak je nu bijvoorbeeld werkzaamheden op met een team dat aan een project werkt dat ondergeschikt is aan de reguliere werkzaamheden?
๐ฆ๐ฐ๐ฟ๐๐บ๐ฏ๐ฎ๐ป
Hier komt Scrumban om de hoek kijken. Scrumban is de samenvoeging van Scrum en Kanban (duh..) en kan teams helpen hun focus te houden op projecten of productontwikkeling en tegelijk flexibel omgaan met tussendoor komende werkzaamheden. Zoals ik al zei, deze manier van werken komt van pas als de productontwikkeling of het project waar het team aan werkt, ondergeschikt is aan de reguliere werkzaamheden.
๐ฆ๐๐ฟ๐๐ฐ๐๐๐๐ฟ
Doordat je de principes van Kanban en Scrum combineert kun je als team structuur in je werk behouden. Verder gebruik je binnen Scrumban wel de rollen en de (meeste) events van Scrum. Deze Scrum events blijven noodzakelijk om constant het product, proces en/of samenwerking te verbeteren. Aangezien er niet wordt gewerkt in afgebakende sprints is het aan het betreffende team om hier samen de juiste cadans in te vinden.
Ik kan nog heel veel meer over Scrumban vertellen, maar dit is in hoofdlijnen wel waar het op neerkomt.ย
๐๐ฒ๐ป๐ป๐ถ๐ ๐๐ฎ๐ป ๐ฆ๐ฐ๐ฟ๐๐บ ๐ฒ๐ป ๐๐ฎ๐ป๐ฏ๐ฎ๐ป
Wil je met Scrumban gaan werken dan is een (basis)kennis van Scrum en Kanban wel zo fijn. Mocht je van die basiskennis nog niet zo zeker van zijn dan kun je natuurlijk altijd contact met mij opnemen.