Select Page

We weten ongetwijfeld allemaal inmiddels wat Scrum is en wat het ons kan brengen. Zoals wel gezegd wordt:

๐˜š๐˜ค๐˜ณ๐˜ถ๐˜ฎ ๐˜ช๐˜ด ๐˜ข ๐˜ญ๐˜ช๐˜จ๐˜ฉ๐˜ต๐˜ธ๐˜ฆ๐˜ช๐˜จ๐˜ฉ๐˜ต ๐˜ง๐˜ณ๐˜ข๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ธ๐˜ฐ๐˜ณ๐˜ฌ, ๐˜ธ๐˜ฉ๐˜ช๐˜ค๐˜ฉ ๐˜ช๐˜ด ๐˜ฆ๐˜ข๐˜ด๐˜บ ๐˜ต๐˜ฐ ๐˜ถ๐˜ฏ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ด๐˜ต๐˜ข๐˜ฏ๐˜ฅ ๐˜ข๐˜ฏ๐˜ฅ ๐˜ฅ๐˜ช๐˜ง๐˜ง๐˜ช๐˜ค๐˜ถ๐˜ญ๐˜ต ๐˜ต๐˜ฐ ๐˜ฎ๐˜ข๐˜ด๐˜ต๐˜ฆ๐˜ณ.

Het is een framework, wat heldere afspraken kent, slechts een beperkt aantal rollen en uitgaat van de zelfsturing binnen een team. Maar waarom is het dan toch ‘difficult to master’?

Scrum is niet een ‘one size fits all’ framework waardoor het soms lastig is dit op te pakken en te implementeren of mee te werken. Want hoe pak je nu bijvoorbeeld werkzaamheden op met een team dat aan een project werkt dat ondergeschikt is aan de reguliere werkzaamheden?

๐—ฆ๐—ฐ๐—ฟ๐˜‚๐—บ๐—ฏ๐—ฎ๐—ป

Hier komt Scrumban om de hoek kijken. Scrumban is de samenvoeging van Scrum en Kanban (duh..) en kan teams helpen hun focus te houden op projecten of productontwikkeling en tegelijk flexibel omgaan met tussendoor komende werkzaamheden. Zoals ik al zei, deze manier van werken komt van pas als de productontwikkeling of het project waar het team aan werkt, ondergeschikt is aan de reguliere werkzaamheden.

๐—ฆ๐˜๐—ฟ๐˜‚๐—ฐ๐˜๐˜‚๐˜‚๐—ฟ

Doordat je de principes van Kanban en Scrum combineert kun je als team structuur in je werk behouden. Verder gebruik je binnen Scrumban wel de rollen en de (meeste) events van Scrum. Deze Scrum events blijven noodzakelijk om constant het product, proces en/of samenwerking te verbeteren. Aangezien er niet wordt gewerkt in afgebakende sprints is het aan het betreffende team om hier samen de juiste cadans in te vinden.

Ik kan nog heel veel meer over Scrumban vertellen, maar dit is in hoofdlijnen wel waar het op neerkomt.ย 

๐—ž๐—ฒ๐—ป๐—ป๐—ถ๐˜€ ๐˜ƒ๐—ฎ๐—ป ๐—ฆ๐—ฐ๐—ฟ๐˜‚๐—บ ๐—ฒ๐—ป ๐—ž๐—ฎ๐—ป๐—ฏ๐—ฎ๐—ป

Wil je met Scrumban gaan werken dan is een (basis)kennis van Scrum en Kanban wel zo fijn. Mocht je van die basiskennis nog niet zo zeker van zijn dan kun je natuurlijk altijd contact met mij opnemen.

Foto doorย airfocus opย Unsplash