Select Page

Binnen het Scrum framework werk je in een of meerdere teams en binnen dat team of die teams streef je samen hetzelfde doel na, namelijk waarde creeren voor stakeholders. Binnen Scrum, een framework onder het agile gedachtengoed (overigens net als Lean en Kanban) werk je ook binnen een team aan het ontwikkelen van bijvoorbeeld software inย een iteratief proces.

Scrum beschrijft het proces van hoe teams samenwerken om snel op verandering van de projectscope te anticiperen, maar ook te reageren op veranderende marktomstandigheden. Kortom, het beschrijft een team dat flexibel is, zeer communicatief, gedisciplineerd en in staat om complexe projecten te voltooien.

๐— ๐—ฒ๐—ป๐˜€๐—ฒ๐—ป ๐—ฒ๐—ป ๐—ถ๐—ป๐˜๐—ฒ๐—ฟ๐—ฎ๐—ฐ๐˜๐—ถ๐—ฒ

Het unieke aan Scrum is dat het zich focust rondom individuen รฉn hun interactie, in plaats van op processen of hulpmiddelen. Juist omdat die interactie tussen mensen zo belangrijk is binnen Scrum, gaat dit framework ook uit van de Scrum waardes zoals deze ook beschreven staan in de Scrum guide. Waardes die ieder team zeker zou kunnen benutten en verder helpen. Het gaat hier om Betrokkenheid, Focus, Openheid, Respect en Moed.

๐˜ฝ๐™š๐™ฉ๐™ง๐™ค๐™ ๐™ ๐™š๐™ฃ๐™๐™š๐™ž๐™™

Het team wordt gestuurd door realistische doelen en een โ€œall-inโ€ teamwork-benadering is verplicht. De doelen zijn realistisch en teruggebracht tot duidelijk definieerbare eenheden, zodat de verantwoordelijkheden duidelijk worden bepaald en de teamleden hun verplichtingen kunnen nakomen.

In de Scrum guide kun je het volgende terugvinden over betrokkenheid:

โ€œPeople personally commit to achieving the goals of the Scrum Team.โ€

Dus: we beloven dat we er alles aan zullen doen om de doelen van dit team te behalen.

๐™๐™ค๐™˜๐™ช๐™จ

Zit het met de betrokkenheid wel goed en zijn de doelen voor de komende sprint duidelijk gedefinieerd, dan kunnen de leden van het team zich volledig concentreren op hun taken. Aangezien het proces interatief is, dienen de leden van het team zich te richten op een paar zeer specifieke doelen tegelijk.

๐™Š๐™ฅ๐™š๐™ฃ๐™๐™š๐™ž๐™™

Een, in mijn ogen, heel belangrijke waarde is die van ‘Openheid’. Bottomline is dat het werk van elk teamlid moet beschikbaar zijn voor analyse en suggesties voor verbetering door de anderen. Dat is natuurlijk nogal wat, dit kan namelijk een uitdaging zijn voor teamleden die zich ‘bedreigd’ voelen door samenwerking. Het is daarom aan te raden om dit te beschouwen als een waarde die is gebaseerd op de principes van inspect en adapt en daar is transparantie nu eenmaal onlosmakelijk mee verbonden.

Maar ‘Openheid’ gaat verder dan dat, dit gaat ook over een openbare backlog voor al je stakeholders, tijdig aangeven dat doelen niet gehaald gaan worden en het op tijd aan elkaar om hulp vragen binnen het team.

๐™๐™š๐™จ๐™ฅ๐™š๐™˜๐™ฉ

De Scrum guide zegt het volgende over ‘Respect’:

โ€œScrum Team members respect each other to be capable, independent people.โ€

Door respect te hebben voor ieders vaardigheden en instelling kun je al beginnen met transparantie creรซren, omdat niemand rekening hoeft te houden met politieke situaties.

De verantwoordelijkheid om respectvol met elkaar om te gaan ligt ook in het team en niet alleen bij de Scrum Master, de Product Owner of een van de andere teamleden. Is respect nog niet volledig binnen het team ingebed dan kan bijvoorbeeld zich voordoen dat developers niet praten met stakeholders, de product owner neemt weinig van de stakeholders aan; een eigen plan wordt door het Scrum team getrokken.

Bottomline: door niet open te staan voor andere meningen en ideeรซn (zowel binnen als buiten het team) toon je niet het respect, wat de ander verdiend en breng je je team niet verder.

๐™ˆ๐™ค๐™š๐™™

Binnen Scrum gaat moed over de moed om te doen wat gedaan moet worden en niet bang zijn dat het niet gaat lukken. Moed gaat in dit geval over eerlijk zijn naar iedereen binnen je team (met respect!). En, eerlijkheid, dat kan soms pijn doen. Er is daarom moed voor nodig om de โ€œwij hebben het altijd zo gedaanโ€ of โ€œhet is niet mijn werkโ€ mentaliteit te overwinnen. Scrum gaat over het team vragen wat kunnen we leren en eerlijk naar jezelf toe zijn: deed ik echt het beste wat ik vandaag had kunnen doen?

Scrum is veel meer dan een richtlijn voor een proces. Het gaat over interactie binnen een team en hoe dat team op basis van die interactie uiteindelijk de gevraagde waarde kan opleveren. Om eerlijk te zijn denk ik dat de waarden die hier beschreven staan universeel toepasbaar zijn binnen ieder team.

Foto doorย Parabol op Unsplash