Select Page

Scrum is een Agile framework dat wordt gebruikt voor softwareontwikkeling in complexe omgevingen waar een detailplanning niet past. Het is een iteratief en incrementeel framework dat gericht is op het leveren van waarde aan de stakeholders door middel van een flexibele en collaboratieve aanpak. Een essentieel onderdeel van Scrum zijn, uiteraard, de teams. Als Scrum Master help je teams in hun ontwikkeling naar een meer voorspelbare manier van werken maar ook help je ze naar een optimale teamvolwassenheid. Maar hoe meet je nu de volwassenheid van een team?

Maturity Matrix

De volwassenheid van een team kan worden gemeten met behulp van een Scrum Maturity Matrix, die de prestaties van een team evalueert op verschillende niveaus van volwassenheid. Het helpt het team hun sterke en zwakke punten te identificeren en biedt een duidelijk beeld van waar ze staan in termen van volwassenheid.

De Scrum Maturity Matrix bestaat uit vijf niveaus:

  1. Ad-hoc: Het team heeft weinig tot geen begrip van Scrum en de bijbehorende Agile-principes. Er is geen georganiseerd proces en het werk wordt op een willekeurige manier uitgevoerd.

  2. Gedefinieerd: Het team heeft een basiskennis van Scrum en kan de Scrum-processen en -principes toepassen. Er is een georganiseerd proces, maar dit is nog niet volledig ontwikkeld.

  3. Gestandaardiseerd: Het team heeft een goed begrip van Scrum en kan de processen en principes toepassen op een gestandaardiseerde manier. Er is een consistente manier van werken en het team kan effici├źntie verbeteren.

  4. Meetbaar: Het team kan de prestaties van hun Scrum-proces meten en verbeteren door middel van data-analyse en continue verbetering. Er is een systematische aanpak van procesverbetering.

  5. Geoptimaliseerd: Het team heeft een volwassen Scrum-proces dat voortdurend wordt geoptimaliseerd om betere resultaten te behalen. Het team is in staat om te innoveren en heeft een hoog niveau van volwassenheid bereikt.

Daarnaast dien je te kijken naar verschillende andere factoren, zoals de kwaliteit van het werk, de samenwerking binnen het team en met belanghebbenden, de betrokkenheid van het team bij procesverbetering en de consistentie van het proces.

De Scrum Maturity Matrix kan gebruikt worden als een hulpmiddel voor teams om hun sterke en zwakke punten te identificeren en om te bepalen waar ze moeten verbeteren om hun prestaties te verbeteren. 

Meer weten? Ik hoor het graag!

Foto door Olga Guryanova op Unsplash

Bronnen: