Select Page
Zoals jullie wellicht inmiddels weten kent het Scrum framework een aantal rollen (overigens wordt er in de Scrum Guide niet meer over rollen maar over verantwoordelijkheden gesproken) die allemaal hun eigen kaders hebben binnen een team. Een daarvan is de Scrum Master, een rol of verantwoordelijkheid die soms nog weleens tot verwarring leidt bij leden van een team en stakeholders. Want wat is een Scrum Master nu echt, wat doet hij of zij voor het team en wat nuย zeker niet?

Bottomline, volgens de Scrum Guide zorgt de Scrum Master ervoor dat Scrum op een goede manier raakt ingebed binnen het organiseren van werk en op de juiste manier wordt opgepakt door het team. De Scrum Master is ook wel de ‘servant-leader’ van een Scrum Team. Servant-leader zijn houdt in ieder geval in dat de Scrum Master ervoor moet zorgen dat het team ongestoord zijn werk kan doen. Maar…een Scrum Master is zeker geen projectleider of teamleider. Dus wat ‘doet’ een Scrum Master dan wel?

Veelomvattende verantwoordelijkheid

De Scrum Master rol (of verantwoordelijkheid) is veelomvattend:

๐˜๐˜ข๐˜ค๐˜ช๐˜ญ๐˜ช๐˜ต๐˜ข๐˜ต๐˜ฐ๐˜ณ
De Scrum Master is een facilitator die ervoor zorgt dat meetings goed verlopen en dat iedereen snapt wat het doel is van een meeting.

Vooral beginnende scrumteams zijn hierbij gebaat zodat zij goed de waarde van het Scrum procesin gaan zien. En door goed te faciliteren help je beginnende scrumteams hierbij. Wat uiteindelijk je doel is dat communicatie zo optimaal mogelijk verloopt zodat er meer resultaat wordt bereikt in minder tijd.

๐˜š๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ท๐˜ข๐˜ฏ๐˜ต๐˜ญ๐˜ฆ๐˜ข๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ณ
De Scrum Master is een servant-leader, hij of zij heeft vooral de focus op wat het best werkt voor het team en de mensen aan wie het team business value oplevert. Dit in lijn met de waarden van de organisatie en de organisatiedoelen.

Een servant-leader is vooral bescheiden, heeft een positieve insteek, is sociaal voelend en zich bewust van de situatie die zich op dat moment voordoet. De servant-leader stelt de behoeften van het team voorop en is een pleitbezorger van samenwerken binnen het team en over de teams heen. De naam Master zegt, om eerlijk te zijn, niets over het leiden van een team (het team is zelf organiserend) maar is vooral iemand die mensen binnen het team in staat stelt zich tot hun volledig potentieel te ontwikkelen.

๐˜Š๐˜ฐ๐˜ข๐˜ค๐˜ฉ
De Scrum Master is ook een coach. Hij coacht het individu met een focus op de mindset en het gedrag. Coachen is een manier om een boodschap over te brengen op zo’n manier dat je mensen zelf de boodschap laat verzinnen. Dit doe je door het stellen van ‘krachtige’ (en open) vragen. De Scrum Master kan optreden als coach voor ieder teamlid, dus developers, testers en Product Owners.

Coachen is vooral de weg van de lange adem. Het kenmerkt zich door de langere termijn verbeteringen die je behaalt met het team. Coachen is een van de belangrijkste, maar ook lastigste, Scrum Master taken.

De Scrum Master moet ervoor zorgen dat het team tijdens het werken in een sprint geen last heeft van obstakels en blokkades (impediments). Maar dit is ook een lastig deel van de verantwoordelijkheden van de Scrum Master, je bent namelijk niet de assistent van het team.

Wat hoort nu zeker niet bij de Scrum Master

We hebben nu helder wat zeker onder de verantwoordelijkheid van de Scrum Master hoort. Het is in dit kader toch ook belangrijk te kijken naar wat nu niet binnen de verantwoordelijkheid van de Scrum Master hoort.

De Scrum Master is geen, …

๐˜š๐˜ฆ๐˜ค๐˜ณ๐˜ฆ๐˜ต๐˜ข๐˜ณ๐˜ช๐˜ด
Nee, een Scrum Master maakt geen notulen, schrijft geen userstories, of projectplannen. Ook is de Scrum Master niet de beheerder van de agenda’s van ieder teamlid, Hij of zij is ook niet verantwoordelijk voor het bijhouden van het verlofdagen van de teamleden.

๐˜—๐˜ฐ๐˜ญ๐˜ช๐˜ต๐˜ช๐˜ฆ๐˜ข๐˜จ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ต
Als je als Scrum Master alleen maar als een pitbull de regels van Scrum bewaakt dan doe je het echt niet goed. Kijk ook vooral naar wat voor het team werkt!

๐˜›๐˜ฆ๐˜ข๐˜ฎ๐˜ญ๐˜ฆ๐˜ช๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ณ
Nee, nee en nog eens nee. De Scrum Master is niet de hiรซrarchisch leidinggevende. Sowieso is er geen sprake van een lijn-hiรซrarchie binnen Scrum.

๐˜ˆ๐˜ญ๐˜ธ๐˜ฆ๐˜ต๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ฅ๐˜ฆ ๐˜ฑ๐˜ณ๐˜ฐ๐˜ฃ๐˜ญ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ฎ๐˜ฐ๐˜ฑ๐˜ญ๐˜ฐ๐˜ด๐˜ด๐˜ฆ๐˜ณ
De Scrum Master helpt het team om problemen op te lossen. Het is niet zo dat het team bij iedere lastige discussie met bijvoorbeeld leden van andere teams of een leverancier direct de Super Scrum Master naar voren moet schuiven. Gebeurt dat wel dan mis je de kans om als team verder te groeien.

Bronnen:

Scrum Guide 2020
8 Stances of a Scrum Master

Foto:

Foto doorย Ferenc Horvath opย Unsplash