Select Page

Binnen een Scrum team is psychologische veiligheid heel belangrijk. Maar wat is dan psychologische veiligheid en waarom is het zo belangrijk? De term zelf verwijst naar de mate waarin de mensen in het team zich veilig en comfortabel genoeg voelen om hun mening te geven en zichzelf te zijn zonder angst voor negatieve gevolgen of afkeuring van anderen. Een belangrijke factor dus als je ook kijkt naar de prestaties en effectiviteit van een Scrum-team.

Verantwoordelijkheid Scrum Master

Ben je Scrum Master dan is het jouw verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de mensen in het team zich veilig voelen om open en eerlijk te communiceren. Die psychologische veiligheid kun je op een aantal manieren bevorderen:

  1. Stel duidelijke verwachtingen: Wees duidelijk over wat er van elk teamlid wordt verwacht. Dan hebben we het niet alleen over de werkzaamheden, maar ook de verwachtingen met betrekking tot communicatie en samenwerking. Door duidelijke verwachtingen te stellen, weten teamleden wat er van hen wordt verwacht en kunnen ze zich hierop voorbereiden.

  2. Zorg voor open communicatie: Communicatie is een belangrijke factor bij het creëren van psychologische veiligheid in een Scrum-team (eigenlijk wel in ieder team). Als Scrum Master moet je ervoor zorgen dat teamleden zich vrij voelen om hun ideeën, zorgen en problemen te delen. Moedig open en respectvolle communicatie aan en zorg ervoor dat iedereen de kans krijgt om te spreken (let vooral ook op de mensen die minder snel op de voorgrond treden)

  3. Retrospectives: Retrospectives zijn een belangrijk onderdeel van het Scrum-framework. Het is een kans voor het team om te reflecteren op wat er goed ging en wat er beter kan. Het is belangrijk om retrospectives te gebruiken om open discussies te stimuleren en teamleden de kans te geven om hun mening te geven.

  4. Wees empathisch: Wees empathisch zijn en heb begrip voor de behoeften en gevoelens van elk teamlid. Dit betekent dat je open moet staan voor feedback en kritiek en dat je bereid moet zijn om problemen op te lossen.

  5. Zorg voor gelijkheid: Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat elk teamlid gelijke kansen krijgt om deel te nemen aan discussies en besluitvorming. Als Scrum Master moet je ervoor zorgen dat er geen sprake is van ongelijkheid en dat elk teamlid zich gehoord voelt.

Door psychologische veiligheid te bevorderen, creëer je een omgeving waarin teamleden zich vrij voelen om hun ideeën en meningen te delen. Dit leidt tot een betere samenwerking en een hogere mate van creativiteit en innovatie in het Scrum-team.

Bronnen:

  • Amy C. Edmondson. (2019). The Fearless Organization: Creating Psychological Safety in the Workplace for Learning, Innovation, and Growth.
  • Harvard Business Review. (2017). High-Performing Teams Need Psychological Safety. Here’s How to Create It.