Select Page

Binnen het zelforganiserende gedachtengoed (en of dat nu om Holacracy gaat of een agile framework) is een optimaal samenwerken een must. Vaak speelt er zoveel en tegelijkertijd dat mensen gemakkelijk het overzicht kwijt raken en dan vrij snel teruggrijpen op gedrag dat je terug kunt zien op de Sabotagelijn van Lewis.

Dit vraagt dus heel veel wat betreft leiderschap en voldoende betrokken zijn op alle niveau’s. Maar hoe kun je dat nu het beste aanpakken?

𝗭𝗼𝗿𝗴 𝗱𝗮𝘁 𝗷𝗲 𝘃𝗼𝗹𝗱𝗼𝗲𝗻𝗱𝗲 𝗳𝗲𝗲𝗹𝗶𝗻𝗴 𝗵𝗼𝘂𝗱𝘁 𝗺𝗲𝘁 𝘄𝗮𝘁 𝗲𝗿 𝘀𝗽𝗲𝗲𝗹𝘁

Ondanks het feit dat er binnen zelforganisatie geen ‘old school’ leiding meer bestaat is het voor zelforganiserende teams EN organisaties van groot belang dat mensen voldoende feeling houden bij wat er allemaal speelt. Je kan hier dus leiderschap in tonen door er zelf al vrij veel aandoen, toon belangstelling, zoek collega’s op, verdiep je in de uitdagingen van je collega’s, wees wel altijd beschikbaar (en ben je niet direct beschikbaar kom dan altijd op vragen / reacties van collega’s terug), luister vooral en ga spring niet direct in de “ik ga dit voor jullie fixen” modus. Voor Scrum Masters kan dat overigens best een valkuil zijn.

𝗗𝘂𝗿𝗳 𝘁𝗲 𝗽𝗿𝗼𝗯𝗲𝗿𝗲𝗻

Scrum gaat uit van empirisme, plat gezegd we leren door te doen. Eventueel passen we gedurende het proces aan waar nodig. Ontdekken door doen is bij uitstek de manier om eigenaarschap in een team maar ook zeker in een organisatie te versterken. Fouten maken mag natuurlijk zolang we er maar allemaal van leren en niet naar die collega of collega’s wijzen. Constructieve feedback van stakeholders kan hierbij zeker helpen.

𝗗𝘂𝗿𝗳 𝘁𝗲 𝘇𝗲𝗴𝗴𝗲𝗻 𝗱𝗮𝘁 𝗷𝗶𝗷 𝗵𝗲𝘁 𝘀𝗼𝗺𝘀 𝗼𝗼𝗸 𝗻𝗶𝗲𝘁 𝘄𝗲𝗲𝘁

Modern leiderschap hoeft niet alles te weten. Laat zien (sterker nog: durf te laten zien!) dat jij ook aan het leren bent en het soms niet weet. Wees eerlijk wanneer je op het verkeerde spoor zat. Reflecteer regelmatig op jezelf en vraag hoe dan ook om feedback.

Foto door Andrea Piacquadio op Pexels