Select Page

Kata (en in het verlengde daarvan het Kata bord) is een manier van werken en een proces dat prima naast Scrum of ieder ander framework dat je binnen een organisatie gebruikt kan bestaan. De term Kata stamt van origine uit de martial arts en slaat terug op het aanleren van basis bewegingen of vormen en deze, door veel herhalen, jezelf eigen te maken. Deze bewegingen of deze vorm moet zodanig zijn ingesleten dat je deze kunt gebruiken onder wat voor soort omstandigheden dan ook. Dat principe, in kleine stapjes en veel herhalen, kun je ook toepassen in Agile.

𝗞𝗮𝘁𝗮: 𝘃𝗲𝗿𝗯𝗲𝘁𝗲𝗿𝗶𝗻𝗴 𝗶𝗻 𝗸𝗹𝗲𝗶𝗻𝗲 𝘀𝘁𝗮𝗽𝗷𝗲𝘀

Stel een team ziet dat hun doel prima Agile bereikt kan worden (we gaan hier even uit via het Scrum framework). Maar de teamleden zien ook dat de kwaliteit van hun (software) product sterk kan verbeteren door diverse andere aanpassingen, laten we zeggen het realiseren van gezichtsherkenning zou een enorme verbetering zijn.

Het team gaat dit op de Kata manier aanpakken. Dus voordat zij direct gaan beginnen met bouwen in een aantal sprints en gaande weg ook het gezichtsherkenningsstuk aanpakken, pakken zij dit iets anders aan. Zij gaan eerst eens zich focussen op het deel gezichtsherkenning voordat er iets wordt opgeleverd. Kata voert heel kleine verbeteringen / aanpassingen door zonder dat de complete planning tot aan de gewenste verbetering vaststaat

Zo kan de eerste stap in het stuk gezichtsherkenning bijvoorbeeld zijn dat:

– het team leert gaande weg meer over de implementatie van de gewenste functionaliteit en wat er wel mogelijk is en niet
– wellicht leert het team ook iets over de grenzen waar ze zelf tegen aanlopen (bv dat niet iedere webcam hiervoor geschikt is)

𝗞𝗮𝘁𝗮: 𝗺𝗲𝗲𝗿 𝗹𝗲𝗿𝗲𝗻

Net als Agile gaat Kata uit van continues learning. Een experiment mag verkeerd uitpakken als je er maar van leert. Experimenteren gebeurt wel wat frequenter in Kata en gaat ook uit van continues learning en improvement. Kata vertelt verder helemaal niets maar laat een team gaandeweg de route zien naar de mogelijke oplossing of gewenste functionaliteit.

𝗞𝗮𝘁𝗮: 𝘃𝗶𝗲𝗿 𝘀𝘁𝗮𝗽𝗽𝗲𝗻

Kata is een routine die bestaat uit vier stappen die zichzelf kunnen herhalen zodat een organisatie of een of meerdere teams zich continue kunnen verbeteren.

1. Wat is de visie of de stip op de horizon?- Definition of Awesome
2. Wat is de huidige status? – Now / problem
3. Wat is de volgende stap of het eerste doel – Next target condition
4. Wat zijn de eerste stapjes die je iteratief en op basis van PDCA kunt nemen? – first steps

𝗢𝘃𝗲𝗿𝗲𝗲𝗻𝗸𝗼𝗺𝘀𝘁𝗲𝗻

Kata laat veel overeenkomsten zien met Agile en ook Scrum. Het kan dan ook zonder problemen naast Scrum worden gebruikt. Het kan ook zeker gebruikt worden voor eventuele verbeterslagen in een organisatie of afdelingen. Het combineert de kracht van Toyota’s LEAN met persoonlijke ontwikkeling bijvoorbeeld binnen een team. Gewoon eens proberen zo ik zeggen, experimenteren is leren.

𝗞𝗮𝘁𝗮 𝗯𝗼𝗿𝗱

Een hulpmiddel dat je hierbij kunt gebruiken is het Kata bord. Zie de afbeelding bij dit bericht (bron: blog.crisp.se)

Vragen?

Ik hoor het uiteraard graag als je vragen hebt. Meer weten over Kata, Scrum, Kanban of Agile in het algemeen? Ook dan hoor ik het graag. minder weergeven