Select Page

Om er voor te zorgen dat een nieuw Scrum team snel een voorspelbare performance kan neerzetten is het in het begin, bij het samenstellen van het team, belangrijk om zorgvuldig naar een aantal zaken te kijken en zo te zorgen dat de mensen in het team effectief kunnen samenwerken.

Hieronder vind je enkele tips om een nieuw Scrum team samen te stellen en waar je op moet letten. Natuurlijk zijn dit tips die je bij het samenstellen van ieder nieuw team zeker kunt gebruiken:

1. Identificeer de benodigde vaardigheden
Een Scrum team heeft verschillende vaardigheden nodig om succesvol te zijn. Zorg ervoor dat je de benodigde vaardigheden identificeert voordat je het team samenstelt. Denk bijvoorbeeld aan softwareontwikkelaars, testers, UX-designers. Sommige rollen staan vast zoals Product Owners en Scrum Masters,

Zorg er in ieder geval voor dat je mensen met de juiste skills in het team hebt om ervoor te zorgen dat alle aspecten van het project goed worden afgedekt.

2. Let op de persoonlijkheden binnen je team
Draag zorg voor een positieve teamdynamiek. Kijk dus ook naar een evenwichtige mix van persoonlijkheden in je team en steun zeker in het begin de mensen die wat minder van zich laten horen. Dat is belangrijk als het gaat om het omgaan met conflicten maar ook het geven van constructieve feedback. Een team met een diversiteit aan persoonlijkheden kan leiden tot een betere samenwerking, innovatie en kan de valkuil van zombie scrum zeker vermijden.

3. Zorg voor de juiste teamgrootte
Een Scrum team moet niet te groot zijn, anders kan dit de communicatie en samenwerking bemoeilijken. Een goed aantal is tussen de vijf en tien teamleden. Dit maakt het gemakkelijker om elkaar te begrijpen en feedback te geven of te ontvangen.

4. Kies voor een gezamenlijke werkomgeving
Een gezamenlijke fysieke werkomgeving zorgt ervoor dat teamleden makkelijker kunnen samenwerken en communiceren. Kies daarom voor een fysieke ruimte waarin teamleden met elkaar kunnen overleggen, feedback kunnen geven en elkaar kunnen ondersteunen. Ja, thuiswerken kan soms prettig zijn maar komt al die aspecten die ik hier boven net aangaf niet ten goede.

5. Train het team
Als het team nog niet bekend is met het Scrum framework, zorg er dan voor dat ze voldoende getraind worden. Het is belangrijk dat iedereen op dezelfde manier werkt en dezelfde basisprincipes begrijpt. Hier ligt dus, alweer, een belangrijke rol voor de Scrum Master.

6. Zorg voor verbinding en een sterke teamspirit
Om ervoor te zorgen dat het team goed samenwerkt, is het belangrijk om een gezamenlijk (sprint) doel te hebben. Maar je zult er ook voor moeten zorgen dat mensen met elkaar in verbinding zijn en blijven. Dat kun je bereiken door regelmatig sociale activiteiten te organiseren. Denk hierbij aan game events, innovatieweken of gewoon gezellig een vrijmibo.

Zorgen voor dit soort evenementen is overigens wel iets dat terugkerend moet zijn, op die manier versterk je de verbinding alleen maar nog meer.

Zo kunnen teamleden elkaar beter leren kennen en wordt het geven en ontvangen van feedback over het algemeen ook iets eenvoudiger.

Het samenstellen van een goed lopend team in het algemeen en een Scrum team in het bijzonder is niet eenvoudig, maar met deze tips kan je een goede start maken. Zorg ervoor dat je de juiste vaardigheden en persoonlijkheden in het team hebt, creëer een gezamenlijke werkomgeving en train het team op de punten waar dat nodig is. Zorg voor verbindingen en een sterke teamspirit door regelmatig sociale activiteiten te organiseren.

Foto Javier Allegue Barros op Unsplash