Select Page

Scrum is een mooi Agile framework wat teams en organisatie de ruimte geeft om sneller te anticiperen op veranderingen maar ook teams in staat stelt sneller waarde op te leveren. Maar wat nu je bijvoorbeeld meer teams hebt die aan hetzelfde project of doel werken. Hier zou Less een uitkomst kunnen bieden.

Large Scale Scrum (LeSS)

LeSS is een aanpak die is ontwikkeld om Scrum op te schalen naar grotere teams en organisaties. Het is een combinatie van Scrum en Extreme Programming (XP) en stelt teams in staat om efficiënter en effectiever te werken.

LeSS is ontstaan uit de behoefte om Scrum te kunnen toepassen in grotere organisaties met meerdere teams die samenwerken aan een project. Met LeSS kunnen teams op een efficiënte manier samenwerken, communiceren en hun werk prioriteiten.

LeSS voegt een aantal nieuwe onderdelen toe aan Scrum, zoals de ‘LeSS Coach’ die ervoor zorgt dat teams hun processen continu verbeteren, en de ‘LeSS Cadence’ waarmee teams hun werk kunnen plannen en evalueren.

Een ander belangrijk aspect van LeSS is de nadruk op “flow”, waarbij teams ervoor zorgen dat werk continu kan stromen zonder onnodige vertragingen. Dit wordt bereikt door een duidelijke verdeling van verantwoordelijkheden en een efficiënte communicatie tussen teams.

Meer weten? Vragen? Ik hoor het graag

Foto door İrfan Simsar on Unsplash