Select Page

In het maken van de keuze voor een Agile raamwerk kun je gebruik maken van de Stacy-matrix (je kan mijn eerdere blog hierover hier lezen). Maar hoe neem je nu een meer overwogen beslissing in wat minder zekere tijden, is hier een model voor?

Complexe systemen

Voor het begrijpen van complexe systemen en het kunnen nemen van beslissingen in onzekere omstandigheden leent het Cynefin-model zich bij uitstek. Het Cynefin-model is ontwikkeld door Dave Snowden en gaat uit van het idee dat er verschillende domeinen zijn waarin organisaties opereren, die elk een andere aanpak vereisen.

Vier domeinen

Het model identificeert vier domeinen: het Domein van Duidelijkheid, het Domein van Complicatie, het Domein van Complexiteit en het Domein van Chaos. In het Domein van Duidelijkheid zijn de oorzaken en effecten van een situatie duidelijk en kan een probleem eenvoudig worden opgelost. In het Domein van Complicatie zijn er meerdere oorzaken en effecten en is expertise vereist om een oplossing te vinden. In het Domein van Complexiteit zijn de oorzaken en effecten niet direct zichtbaar en vereist het vinden van een oplossing experimenten en iteraties. In het Domein van Chaos is er sprake van totale onzekerheid en is het nemen van snelle beslissingen vereist om terug te keren naar een staat van complexiteit.

Besluitvorming en bedrijfsprocessen

Nu zul je je wellicht afvragen wat jij eraan hebt? Het Cynefin-model kan van pas komen in bedrijfsprocessen omdat het een gestructureerde aanpak biedt voor het begrijpen van complexe situaties en het nemen van effectieve beslissingen. Het helpt om de juiste aanpak te kiezen en de juiste acties te ondernemen op basis van de specifieke situatie. Door het gebruik van het model kunnen organisaties beter anticiperen op veranderingen en de gevolgen van hun acties beter begrijpen. Dit kan leiden tot meer efficiƫnte processen en een betere besluitvorming in het algemeen.

Vragen? Ik hoor het uiteraard graag!

Bron afbeelding: Wikipedia