Select Page

Sta je aan de vooravond van het implementeren van het Scrum framework in je organisatie of moet je een nieuw Scrum team samenstellen, dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden om te zorgen dat dit team succesvol gaat zijn. Hier zijn vijf mogelijke valkuilen om in gedachten te houden bij het samenstellen van een nieuw Scrum team.

Het negeren van diversiteit in het team

Diversiteit in termen van achtergrond, vaardigheden, ervaring en persoonlijkheden kan van onschatbare waarde zijn voor een Scrum team. Een divers team kan verschillende perspectieven bieden, innovatieve idee├źn genereren en problemen vanuit verschillende hoeken benaderen. Het is belangrijk om zorgvuldig na te denken over de juiste mix van vaardigheden en persoonlijkheden binnen het team om ervoor te zorgen dat het team goed kan samenwerken en een breed scala aan uitdagingen kan aangaan. Een en ander hangt natuurlijk samen met de missie en visie van de organisatie in het algemeen en het productdoel in het bijzonder.

Gebrek aan duidelijke rollen en verantwoordelijkheden

Een ander aandachtspunt bij het samenstellen van een nieuw Scrum team is het gebrek aan duidelijke rollen en verantwoordelijkheden. In Scrum zijn er specifieke rollen zoals de Scrum Master, Product Owner en Developers, elk met hun eigen verantwoordelijkheden. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de rollen en verantwoordelijkheden van elk teamlid duidelijk zijn gedefinieerd en begrepen, zodat er geen verwarring ontstaat over wie wat moet doen. Een gebrek aan duidelijke rollen en verantwoordelijkheden kan leiden tot overlapping van taken, onduidelijkheid en vertragingen in het teamwerk. Hou bij de samenstelling van een nieuw team ook rekening met het feit dat er geen formele hierarchie bestaat binnen Scrum.

Onvoldoende training en ondersteuning

Zeker in de beginfase is het belangrijk dat het nieuwe Scrum team voldoende training en ondersteuning krijgt bij het opstarten. Scrum is een framework met zijn eigen regels, principes en processen, en het is belangrijk dat alle teamleden goed op de hoogte zijn van hoe Scrum werkt en hoe ze het in de praktijk moeten toepassen. Onvoldoende training en ondersteuning kunnen leiden tot verwarring en fouten in de uitvoering van Scrum, wat kan resulteren in vertragingen en ineffici├źntie in het team. Het principe dat SHU HA RI kan hierbij een mooi uitgangspunt zijn (een filosofie die zijn oorsprong heeft in de martial arts en beschrijft de fasen waarin je leert en dingen eigen maakt).

Gebrek aan communicatie en samenwerking

Communicatie, overleg en samenwerking als uitgangspunt zijn cruciale elementen van Scrum. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het nieuwe Scrum team effectieve communicatiekanalen heeft en dat er open en transparante communicatie plaats, zeker in het begin zul je als Scrum Master hier een belangrijke rol in spelen.

Heb je vragen of wil je meer weten? Ik hoor het graag.

 

Foto Merakist op Unsplash