Select Page

Binnen het Scrum framework kennen we een aantal meetings of rituelen zoals de retrospective, de daily scrum en de sprint planning. Een heel belangrijk ritueel die zeker niet mag worden overgeslagen is de Sprint Review.

De Sprint Review (bij sommige organisaties wordt het demo genoemd, maar die naam dekt, zoals je verderop zult lezen onvoldoende de lading) is het officiรซle moment tijdens een sprint waarin het Scrum-Team of de Scrum-Teams werk dat is opgeleverd aan de stakeholders laat zien. Maar niet alleen dat, de review is hetย uitgelezen moment om feedback en input op te halen bij de stakeholders. Wat staat er eigenlijk in de Scrum guide over de Sprint Review?

๐—ช๐—ฎ๐˜ ๐˜‡๐—ฒ๐—ด๐˜ ๐—ฑ๐—ฒ ๐—ฆ๐—ฐ๐—ฟ๐˜‚๐—บ ๐—š๐˜‚๐—ถ๐—ฑ๐—ฒ

De Scrum Guide zegt over de review het volgende

๐˜๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ฅ๐˜ฐ๐˜ฆ๐˜ญ ๐˜ท๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ฅ๐˜ฆ ๐˜š๐˜ฑ๐˜ณ๐˜ช๐˜ฏ๐˜ต ๐˜™๐˜ฆ๐˜ท๐˜ช๐˜ฆ๐˜ธ ๐˜ช๐˜ด ๐˜ฐ๐˜ฎ ๐˜ฅ๐˜ฆ ๐˜ถ๐˜ช๐˜ต๐˜ฌ๐˜ฐ๐˜ฎ๐˜ด๐˜ต ๐˜ท๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ฅ๐˜ฆ ๐˜š๐˜ฑ๐˜ณ๐˜ช๐˜ฏ๐˜ต ๐˜ต๐˜ฆ ๐˜ช๐˜ฏ๐˜ด๐˜ฑ๐˜ฆ๐˜ค๐˜ต๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ต๐˜ฐ๐˜ฆ๐˜ฌ๐˜ฐ๐˜ฎ๐˜ด๐˜ต๐˜ช๐˜จ๐˜ฆ ๐˜ข๐˜ข๐˜ฏ๐˜ฑ๐˜ข๐˜ด๐˜ด๐˜ช๐˜ฏ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ต๐˜ฆ ๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜ฑ๐˜ข๐˜ญ๐˜ฆ๐˜ฏ. ๐˜๐˜ฆ๐˜ต ๐˜š๐˜ค๐˜ณ๐˜ถ๐˜ฎ ๐˜›๐˜ฆ๐˜ข๐˜ฎ ๐˜ฑ๐˜ณ๐˜ฆ๐˜ด๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ต๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ต ๐˜ฅ๐˜ฆ ๐˜ณ๐˜ฆ๐˜ด๐˜ถ๐˜ญ๐˜ต๐˜ข๐˜ต๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ท๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ฉ๐˜ถ๐˜ฏ ๐˜ธ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฌ ๐˜ข๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ข๐˜ฏ๐˜จ๐˜ณ๐˜ช๐˜ซ๐˜ฌ๐˜ด๐˜ต๐˜ฆ
๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ข๐˜ฏ๐˜จ๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ฃ๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฅ๐˜ฆ ๐˜ท๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ณ๐˜ต๐˜จ๐˜ข๐˜ฏ๐˜จ ๐˜ณ๐˜ช๐˜ค๐˜ฉ๐˜ต๐˜ช๐˜ฏ๐˜จ ๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ต ๐˜—๐˜ณ๐˜ฐ๐˜ฅ๐˜ถ๐˜ค๐˜ต ๐˜‹๐˜ฐ๐˜ฆ๐˜ญ ๐˜ธ๐˜ฐ๐˜ณ๐˜ฅ๐˜ต ๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜ด๐˜ฑ๐˜ณ๐˜ฐ๐˜ฌ๐˜ฆ๐˜ฏ. ๐˜›๐˜ช๐˜ซ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ด ๐˜ฅ๐˜ฆ ๐˜š๐˜ฑ๐˜ณ๐˜ช๐˜ฏ๐˜ต ๐˜™๐˜ฆ๐˜ท๐˜ช๐˜ฆ๐˜ธ ๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ณ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ต ๐˜š๐˜ค๐˜ณ๐˜ถ๐˜ฎ ๐˜›๐˜ฆ๐˜ข๐˜ฎ ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜ญ๐˜ข๐˜ฏ๐˜จ๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ฃ๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ธ๐˜ข๐˜ต ๐˜ธ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฅ ๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฆ๐˜ช๐˜ฌ๐˜ต ๐˜ช๐˜ฏ ๐˜ฅ๐˜ฆย ๐˜š๐˜ฑ๐˜ณ๐˜ช๐˜ฏ๐˜ต ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ธ๐˜ข๐˜ต ๐˜ฆ๐˜ณ ๐˜ช๐˜ด ๐˜ท๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ข๐˜ฏ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฅ ๐˜ช๐˜ฏ ๐˜ฉ๐˜ถ๐˜ฏ ๐˜ฐ๐˜ฎ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ท๐˜ช๐˜ฏ๐˜จ. ๐˜–๐˜ฑ ๐˜ฃ๐˜ข๐˜ด๐˜ช๐˜ด ๐˜ท๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ป๐˜ฆ ๐˜ช๐˜ฏ๐˜ง๐˜ฐ๐˜ณ๐˜ฎ๐˜ข๐˜ต๐˜ช๐˜ฆ ๐˜ธ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฌ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฅ๐˜ฆ ๐˜ข๐˜ข๐˜ฏ๐˜ธ๐˜ฆ๐˜ป๐˜ช๐˜จ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ด๐˜ข๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฐ๐˜ฎ ๐˜ต๐˜ฆ ๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜ฑ๐˜ข๐˜ญ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ธ๐˜ข๐˜ต ๐˜ข๐˜ญ๐˜ด ๐˜ท๐˜ฐ๐˜ญ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ฅ๐˜ฆ ๐˜ต๐˜ฆ ๐˜ฅ๐˜ฐ๐˜ฆ๐˜ฏ. ๐˜‹๐˜ฆ ๐˜—๐˜ณ๐˜ฐ๐˜ฅ๐˜ถ๐˜ค๐˜ต ๐˜‰๐˜ข๐˜ค๐˜ฌ๐˜ญ๐˜ฐ๐˜จ ๐˜ฌ๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ฌ ๐˜ข๐˜ข๐˜ฏ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ฑ๐˜ข๐˜ด๐˜ต๐˜ธ๐˜ฐ๐˜ณ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฐ๐˜ฎย ๐˜ฏ๐˜ช๐˜ฆ๐˜ถ๐˜ธ๐˜ฆ ๐˜ฌ๐˜ข๐˜ฏ๐˜ด๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ต๐˜ฆ ๐˜จ๐˜ณ๐˜ช๐˜ซ๐˜ฑ๐˜ฆ๐˜ฏ. ๐˜‹๐˜ฆ ๐˜š๐˜ฑ๐˜ณ๐˜ช๐˜ฏ๐˜ต ๐˜™๐˜ฆ๐˜ท๐˜ช๐˜ฆ๐˜ธ ๐˜ช๐˜ด ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ธ๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฌ๐˜ด๐˜ฆ๐˜ด๐˜ด๐˜ช๐˜ฆ ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ต ๐˜š๐˜ค๐˜ณ๐˜ถ๐˜ฎ ๐˜›๐˜ฆ๐˜ข๐˜ฎ ๐˜ป๐˜ฐ๐˜ถ ๐˜ฎ๐˜ฐ๐˜ฆ๐˜ต๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ท๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฎ๐˜ช๐˜ซ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฅ๐˜ข๐˜ต ๐˜ฉ๐˜ฆ๐˜ต ๐˜ฃ๐˜ช๐˜ซ ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฑ๐˜ณ๐˜ฆ๐˜ด๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ต๐˜ข๐˜ต๐˜ช๐˜ฆ ๐˜ฃ๐˜ญ๐˜ช๐˜ซ๐˜ง๐˜ต. ๐˜‹๐˜ฆ ๐˜š๐˜ฑ๐˜ณ๐˜ช๐˜ฏ๐˜ต ๐˜™๐˜ฆ๐˜ท๐˜ช๐˜ฆ๐˜ธ ๐˜ช๐˜ด ๐˜ฅ๐˜ฆ ๐˜ท๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ณ๐˜ญ๐˜ข๐˜ข๐˜ต๐˜ด๐˜ต๐˜ฆ ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜ถ๐˜ณ๐˜ต๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ช๐˜ด ๐˜ท๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜š๐˜ฑ๐˜ณ๐˜ช๐˜ฏ๐˜ต ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ช๐˜ด ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ต๐˜ช๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ฃ๐˜ฐ๐˜น๐˜ต ๐˜ต๐˜ฐ๐˜ต ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฎ๐˜ข๐˜น๐˜ช๐˜ฎ๐˜ถ๐˜ฎ ๐˜ท๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ท๐˜ช๐˜ฆ๐˜ณ ๐˜ถ๐˜ถ๐˜ณ ๐˜ท๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ณ ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜š๐˜ฑ๐˜ณ๐˜ช๐˜ฏ๐˜ต ๐˜ท๐˜ข๐˜ฏ ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ฏ ๐˜ฎ๐˜ข๐˜ข๐˜ฏ๐˜ฅ. ๐˜๐˜ฐ๐˜ฐ๐˜ณ ๐˜ฌ๐˜ฐ๐˜ณ๐˜ต๐˜ฆ๐˜ณ๐˜ฆ ๐˜š๐˜ฑ๐˜ณ๐˜ช๐˜ฏ๐˜ต๐˜ด ๐˜ฅ๐˜ถ๐˜ถ๐˜ณ๐˜ต ๐˜ฅ๐˜ฆ๐˜ป๐˜ฆ ๐˜จ๐˜ฆ๐˜ฃ๐˜ฆ๐˜ถ๐˜ณ๐˜ต๐˜ฆ๐˜ฏ๐˜ช๐˜ด ๐˜ฎ๐˜ฆ๐˜ฆ๐˜ด๐˜ต๐˜ข๐˜ญ ๐˜ฌ๐˜ฐ๐˜ณ๐˜ต๐˜ฆ๐˜ณ.”

Laten we even in praktische zin naar de Sprint Review kijken. Wie moeten er bijvoorbeeld bij aanwezig zijn?

๐—ช๐—ถ๐—ฒ ๐—บ๐—ผ๐—ฒ๐˜๐—ฒ๐—ป ๐—ฒ๐—ฟ ๐—ฎ๐—ฎ๐—ป๐˜„๐—ฒ๐˜‡๐—ถ๐—ด ๐˜‡๐—ถ๐—ท๐—ป

De Sprint Review wordt georganiseerd door de Product Owner en deze nodigt de stakeholders en verdere iedereen die geรฏnteresseerd is uit. Uiteraard is het team of zijn de teams ook aanwezig om het opgeleverde werk te presenteren.

๐—ฆ๐—ฎ๐—บ๐—ฒ๐—ป๐˜„๐—ฒ๐—ฟ๐—ธ๐—ถ๐—ป๐—ด ๐—ฒ๐—ป ๐˜๐—ฟ๐—ฎ๐—ป๐˜€๐—ฝ๐—ฎ๐—ฟ๐—ฎ๐—ป๐˜๐—ถ๐—ฒ

Gedurende de Sprint Review staat de samenwerking tussen de stakeholders en het Scrum-team of de Scrum-teams centraal. Tenslotte…de afgelopen sprint is er weer knetterhard gewerkt door de teams en dat mag sowieso best getoond worden. Daarnaast is het belangrijk om transparant te zijn tijdens de review, er kan vertelt welke stories wel zijn uitgevoerd tijdens de sprint en welke niet. Een mooi moment om feedback te verzamelen en eventuele knelpunten te bespreken. De Product Owner kan deze feedback verzamelen.

๐——๐—ฒ ๐—ฑ๐—ฒ๐—บ๐—ผ

Van de Sprint Review is de uiteindelijke demo een belangrijk onderdeel, hier laat het team uiteindelijk zien hoe zij het werk hebben gedaan aan de hand van een live demo. Welke keuzes zijn er wel of niet gemaakt? Het is belangrijk dat de context duidelijk is bij het tonen van een nieuwe functionaliteit. Waarom is deze nieuwe functie ontwikkeld? En let op: alleen de items die volgens de Definition of Done klaar zijn, mogen worden getoond.

๐—˜๐—ป ๐—ฑ๐—ฎ๐—ป?


Aan het eind van de Sprint Review hebben we een flink aantal feedback punten verzameld. Dat kan feedback over de opgeleverde stories zijn maar bijvoorbeeld daaraan gerelateerde zaken. Door na iedere sprint feedback te krijgen, weet het Scrum-team snel of ze op de goede weg zitten. De verzamelde feedback kan leiden tot bijstelling van prioriteiten op de backlog. Of misschien zelfs het toevoegen of verwijderen van items op de backlog. In ieder geval kan een juist uitgevoerde Sprint-Review ervoor zorgen dat business en teams goed aligned zijn en blijven en dat kan de uiteindelijke oplevering van waarde alleen maar ten goede komen.

Foto doorย Parabol op Unsplash