Select Page
De Scrum Master is een cruciale rol binnen een Scrum team, met de verantwoordelijkheid om het proces te begeleiden, eventuele conflicten op te lossen en de teamleden te helpen bij de uitvoering van hun taken. Is het dan een rol die misschien door een developer gedaan kan worden? In principe is dat mogelijk, de Scrum guide is daar niet zo heel concreet over maar het is echt niet verstandig om deze rol te beleggen bij een bijvoorbeeld developer in het team en wel om deย volgende redenen:

๐—–๐—ผ๐—ป๐—ณ๐—น๐—ถ๐—ฐ๐˜ ๐˜ƒ๐—ฎ๐—ป ๐—ฏ๐—ฒ๐—น๐—ฎ๐—ป๐—ด๐—ฒ๐—ป

Een developer is verantwoordelijk voor het ontwikkelen van software en heeft ook een aandeel in de besluitvorming over de productbacklog en de prioriteiten van de product owner. Dit kan leiden tot een conflict van belangen, waar de developer zijn eigen prioriteiten en die van het team zou kunnen verwarren.

๐—ง๐—ถ๐—ท๐—ฑ๐˜€๐—ฏ๐—ฒ๐˜€๐—น๐—ฎ๐—ด
Het coรถrdineren en begeleiden van het Scrum proces is tijdrovend en vereist veel aandacht, focus en een continue aandacht voor teamdynamiek en dynamiek tussen de teams onderling. Voor een developer, vooral verantwoordelijk voor het ontwikkelen van software, is het behoorlijk pittig (misschiens zelfs wel onmogelijk) deze rol op een goede manier uit te voeren. Het wordt altijd een klusje dat maar even tussen de bedrijven door gedaan moet worden.

๐—ข๐—ฏ๐—ท๐—ฒ๐—ฐ๐˜๐—ถ๐˜ƒ๐—ถ๐˜๐—ฒ๐—ถ๐˜
De Scrum Master moet onpartijdig zijn en het belang van het team voorop stellen. Een developer, voornamelijk verantwoordelijk voor de ontwikkeling van software, heeft andere belangen en prioriteiten, die het lastig maken de wenselijke neutrale positie van een Scrum Master in te nemen.ย 

In plaats van de rol van Scrum Master te beleggen bij een developer, is het beter om iemand uit het team te kiezen die geen directe betrokkenheid heeft bij de ontwikkeling van software, en die in staat is om onpartijdig te handelen en conflicten op te lossen en de noodzakelijke certificaten heeft. Hierdoor kan het proces beter worden begeleid en kunnen de teamleden zich volledig concentreren op het ontwikkelen van software.

Nog een reden om de rol van Scrum Master dedicated bij รฉรฉn iemand te beleggen is dat hij of zij niet alleen het team of de teams dient maar ook de organisatie op een aantal manieren. De rol van Scrum Master is die van een echte change agent, dus wel iets meer dan een facilitator of iemand die alleen maar afspraken boekt.

Meer weten? Ik hoor het uiteraard graag.

Foto door Parabol | The Agile Meeting Toolbox op Unsplash.