Select Page

Stakeholdermanagement is, binnen Scrum en Agile, een belangrijk begrip. Naast de Product Owner is de Scrum Master, net als de rest van het team, medeverantwoordelijk voor het managen van stakeholders. In jouw rol als Scrum Master kun je daar een belangrijke bijdrage aanleveren. Hoe? Lees voor deze tips:Hier zijn enkele tips voor het effectief managen van stakeholders als Scrum Master:

  1. Identificeer stakeholders: Wie zijn de belangrijkste stakeholders voor je team en het project. Denk hierbij aan andere teams, klanten, gebruikers, management en bijvoorbeeld andere Product Owners.

  2. Begrijp welke behoeften en verwachtingen er spelen: Verdiep je in de behoeften, verwachtingen, zorgen en belangen van de stakeholders. Communiceer actief met hen om te begrijpen wat zij van het team verwachten en welke informatie zij nodig hebben. Wees ook vooral niet bang om veel vragen te stellen!

  3. Communiceer frequent en proactief: Zorg voor duidelijke en proactieve communicatie met de stakeholders. Hou ze op de hoogte van de voortgang, veranderingen en eventuele risico’s of belemmeringen. Gebruik geschikte communicatiekanalen en pas je communicatiestijl aan op de behoeften van de stakeholders. Komen stakeholders naar je toe met vragen over de voortgang dan ben je eigenlijk al te laat.

  4. Bouw relaties op: Investeer in het opbouwen van constructieve en positieve relaties met de stakeholders. Streef naar vertrouwen, wederzijds begrip en samenwerking. Luister naar hun input, neem hun feedback serieus en toon respect voor hun standpunten.

  5. Streef naar samenwerking: Moedig samenwerking aan tussen het team en de stakeholders. Help bij het organiseren van bijeenkomsten, zoals sprintreviews en sprintretrospectives, waar stakeholders feedback kunnen geven en input kunnen leveren. Stimuleer een cultuur van samenwerkingm vertrouwen en gezamenlijke verantwoordelijkheid.

  6. Los conflicten op: Conflicten kunnen ontstaan tussen verschillende stakeholders. Als Scrum Master is het jouw rol om conflicten te identificeren en te helpen bij het oplossen ervan. Gebruik bemiddelingsvaardigheden en zoek naar win-winoplossingen. Conflicten hoeven niet erg te zijn en kunnen een hoop duidelijkheid geven.

  7. Hou de focus op het team: Hoewel het belangrijk is om goed om te gaan met stakeholders, is het ook cruciaal om de focus te behouden op het team en hun werk. Bescherm je team tegen interrupties van buiten het of druk van stakeholders die de productiviteit of de kwaliteit van het werk kunnen beïnvloeden.

  8. Leer van feedback: Sta open voor feedback van stakeholders en gebruik dit als een kans om te leren en te verbeteren. Pas waar nodig het Scrum-proces aan om beter aan de behoeften van de stakeholders te voldoen.

Stakeholdermanagement hoort dus niet alleen bij de Product Owner thuis, het is ook een essentieel onderdeel van de rol van de Scrum Master. Door proactief te communiceren, relaties op te bouwen en samenwerking te bevorderen, kan een Scrum Master bijdragen aan een succesvolle implementatie van Scrum en het bereiken van de projectdoelen.

Meer weten? Heb je vragen? Ik hoor het graag.

Foto door Mikhail Nilov op Pexels