Select Page

In een Agile transitie staan organisaties voor flink wat uitdagingen. Uitdagingen om niet alleen hun processen te transformeren, maar ook hun cultuur en mindset. Ik merk vaak dat één van de meest cruciale, maar vaak onderschatte, elementen van deze transformatie de betrokkenheid van stakeholders is.

Stakeholderbetrokkenheid

Stakeholders spelen een sleutelrol in het succes van een transitie. Hun betrokkenheid kan de katalysator zijn die de transformatie tot een succes kan maken. Toch zie ik vaak dat organisaties worstelen met het effectief betrekken van stakeholders gedurende het hele proces. Hoe komt dat eigenlijk?

Betrokkenheid vanuit het management
In veel organisaties zie ik soms een zeker gebrek aan betrokkenheid vanuit het hoger management. Dit kan de Agile transformatie vertragen of zelfs doen mislukken.

Communicatiekloof tussen teams en stakeholders
Teams begrijpen soms niet volledig wat stakeholders nodig hebben, en vice versa. Communicatieruis met als gevolg dat increments die worden opgeleverd niet voldoen aan het beeld van de betrokken stakeholders.

Mindset
Organisaties  moeten vaak hun traditionele denkwijze veranderen. Wordt een dergelijke uitdaging niet goed opgepakt dan kan het het van de transitie kan belemmeren.

Wat kan helpen

Agile leadership training
Zorg ervoor dat het hoger management vertrouwd raakt met Agile-principes. Dit kan zorgen voor begrip, betrokkenheid en draagvlak van bovenaf.

Feedbacksessies
Door regelmatig feedbacksessies te houden dicht je de kloof tussen teams en stakeholders. Dit zorgt voor een omgeving waarin beide partijen elkaar veel beter gaan begrijpen.

Ontwikkel coachend leiderschap
Help formele en informele leiders bij het ontwikkelen van coachende vaardigheden. Dit helpt uiteindelijk teams en stakeholders door de transformatie, waardoor weerstand wordt verminderd.

Breng je stakeholders in kaart
Stakeholdermapping is een mooie manier om in kaart te brengen met welke stakeholders je rekening dient te houden en hoe je ze het best kunt betrekken.

Stakeholderbetrokkenheid is geen optie die je al of niet kunt kiezen als het gaat om een Agile transitie, ik zou bijna zeggen dat het van levensbelang is.