Select Page

De tijd waarin we leven vraagt, meer dan ooit, om wendbare organisaties en zeker ook wendbaar leiderschap. Als ik het heb over wendbaar dan heb ik het, in mijn geval, over Agile. Agile gaat over de focus hebben op kort cyclisch en dus snel kunnen reageren op veranderende omstandigheden. Maar Agile gaat toch vooral ook over zelforganisatie? Dan is er toch geen ruimte voor leiderschap?

๐—Ÿ๐—ฒ๐—ถ๐—ฑ๐—ฒ๐—ฟ๐˜€๐—ฐ๐—ต๐—ฎ๐—ฝ

Binnen Agile is er wel degelijk leiderschap, dit vraagt wel om een aantal competenties die binnen het Agile Business Consortium zijn vastgelegd in de โ€˜nine principles of Agile leadershipโ€™. Deze principes beschrijven vrij concreet wat er wordt gezien als leiderschap binnen het Agile gedachtengoed.

Een vrije vertaling van de negen principes gaat als volgt:

๐—”๐—ฐ๐˜๐—ถ๐—ฒ๐˜€ ๐˜‡๐—ฒ๐—ด๐—ด๐—ฒ๐—ป ๐—บ๐—ฒ๐—ฒ๐—ฟ ๐—ฑ๐—ฎ๐—ป ๐˜„๐—ผ๐—ผ๐—ฟ๐—ฑ๐—ฒ๐—ป

Leiderschap en Agile leiderschap in het bijzonder gaat niet alleen maar over het stimuleren van verandering. Het gaat in dit kader ook om het voorbeeld te zijn van de gewenste verandering. Zodanig dat je andere mensen kunt inspireren. Dit kun je bereiken door je eigen actie(s) en grondhouding. Woorden wegen in dit kader veel minder. Daarnaast zijn Agile leiders empatisch en nederig en tonen zij compassie en zorg voor hun collegaโ€™s. Agile leiders kijken vooral eerst naar zichzelf en werken aan zichzelf voordat zij anderen kunnen begeleiden.

๐—ฉ๐—ฒ๐—ฟ๐—ฏ๐—ฒ๐˜๐—ฒ๐—ฟ๐—ฑ๐—ฒ ๐—ธ๐˜„๐—ฎ๐—น๐—ถ๐˜๐—ฒ๐—ถ๐˜ ๐˜ƒ๐—ฎ๐—ป ๐—ฑ๐—ฒ๐—ป๐—ธ๐—ฒ๐—ป ๐—น๐—ฒ๐—ถ๐—ฑ๐˜ ๐˜๐—ผ๐˜ ๐—ฏ๐—ฒ๐˜๐—ฒ๐—ฟ๐—ฒ ๐—ฟ๐—ฒ๐˜€๐˜‚๐—น๐˜๐—ฎ๐˜๐—ฒ๐—ป

Uitdagingen worden vooral vanuit verschillende invalshoeken bekeken. Agile leiders krijgen input van degenen die het dichtst bij het probleem staan en staan hierdoor directer in contact met de realiteit en actualiteit. Agile leiders varen dus niet alleen op informatie van dashboards of andersoortige tooling.

๐—ข๐—ฟ๐—ด๐—ฎ๐—ป๐—ถ๐˜€๐—ฎ๐˜๐—ถ๐—ฒ๐˜€ ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ฟ๐—ฏ๐—ฒ๐˜๐—ฒ๐—ฟ๐—ฒ๐—ป ๐—ฑ๐—ผ๐—ผ๐—ฟ ๐—ฒ๐—ณ๐—ณ๐—ฒ๐—ฐ๐˜๐—ถ๐—ฒ๐˜ƒ๐—ฒ ๐—ณ๐—ฒ๐—ฒ๐—ฑ๐—ฏ๐—ฎ๐—ฐ๐—ธ

Jazeker, effectieve feedback. Agile leiders lopen voorop door moedig zinvolle, nuttige en tijdige feedback te vragen van collegaโ€™s en andere collegaโ€™s. Ook nemen zij de tijd om ervoor te zorgen dat ze zichtbaar reageren op de suggesties van hun collegaโ€™s. Agile leiders geven effectieve feedback die open, eerlijk en respectvol is.

๐— ๐—ฒ๐—ป๐˜€๐—ฒ๐—ป ๐—ต๐—ฒ๐—ฏ๐—ฏ๐—ฒ๐—ป ๐˜‡๐—ถ๐—ป ๐—ฒ๐—ป ๐—ฒ๐—ฒ๐—ป ๐—ฑ๐—ผ๐—ฒ๐—น ๐—ป๐—ผ๐—ฑ๐—ถ๐—ด ๐˜ƒ๐—ผ๐—ผ๐—ฟ ๐˜ƒ๐—ผ๐—น๐—ฑ๐—ผ๐—ฒ๐—ป๐—ถ๐—ป๐—ด ๐—ถ๐—ป ๐—ต๐˜‚๐—ป ๐˜„๐—ฒ๐—ฟ๐—ธ

Agile leiders richten zich op het opbouwen en delen van een gemeenschappelijke ambitie en doel. Er is een visie op verandering die zinvol en toepasbaar is op de organisatie. Het werk van de Agile leider is zich bewust te zijn van wat er in hoofden, en vooral ook in de harten, van hun collegaโ€™s zit. Dit moet dan uiteindelijk op รฉรฉn lijn worden gebracht in inspirerende acties.

๐—˜๐—บ๐—ผ๐˜๐—ถ๐—ฒ ๐—ถ๐˜€ ๐—ฑ๐—ฒ ๐—ฏ๐—ฎ๐˜€๐—ถ๐˜€ ๐˜ƒ๐—ผ๐—ผ๐—ฟ ๐—บ๐—ฒ๐—ฒ๐—ฟ ๐—ฐ๐—ฟ๐—ฒ๐—ฎ๐˜๐—ถ๐˜ƒ๐—ถ๐˜๐—ฒ๐—ถ๐˜ ๐—ฒ๐—ป ๐—ถ๐—ป๐—ป๐—ผ๐˜ƒ๐—ฎ๐˜๐—ถ๐—ฒ

Agile leiders inspireren anderen om hun best te doen voor hun werk. Ze begrijpen dat emotie een belangrijk onderdeel is van de menselijke ervaring en dat mensen meer bereiken van hun potentieel als ze met hun emoties werken. Innovatie en creativiteit zijn sterk afhankelijk van respect en vertrouwen dat de agile leider aanmoedigt door toegankelijk, open, eerlijk en transparant te zijn, terwijl hij hetzelfde van anderen verwacht.

๐—Ÿ๐—ฒ๐—ถ๐—ฑ๐—ฒ๐—ฟ๐˜€๐—ฐ๐—ต๐—ฎ๐—ฝ ๐—น๐—ฒ๐—ฒ๐—ณ๐˜ ๐—ผ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ฟ๐—ฎ๐—น ๐—ถ๐—ป ๐—ฑ๐—ฒ ๐—ผ๐—ฟ๐—ด๐—ฎ๐—ป๐—ถ๐˜€๐—ฎ๐˜๐—ถ๐—ฒ

Agile leiderschap doordringt alle aspecten van een organisatie of initiatief tot verandering. Door het leiderschapspotentieel van al haar mensen te ontwikkelen, wordt het leer- en aanpassingsvermogen van de organisatie versneld. Het werk van een Agile leider is om het leiderschap van de organisatie te versterken door de mensen kansen te bieden om zelf te leiden. Het begeleiden van de leiders van morgen in de principes en praktijken van dienend leiderschap (servant ledership), zorgt ervoor dat de Agile cultuur zich kan ontwikkelen.

๐—Ÿ๐—ฒ๐—ถ๐—ฑ๐—ฒ๐—ฟ๐˜€ ๐—ฏ๐—ถ๐—ฒ๐—ฑ๐—ฒ๐—ป ๐—ฑ๐—ฒ ๐—ท๐˜‚๐—ถ๐˜€๐˜๐—ฒ ๐—ฏ๐—ฎ๐—น๐—ฎ๐—ป๐˜€ ๐˜๐˜‚๐˜€๐˜€๐—ฒ๐—ป ๐—ธ๐—ฎ๐—ฑ๐—ฒ๐—ฟ๐˜€ ๐—ฒ๐—ป ๐—ฒ๐—บ๐—ฝ๐—ผ๐˜„๐—ฒ๐—ฟ๐—บ๐—ฒ๐—ป๐˜

Agile leiders erkennen dat mensen het beste werken als ze in ontspannen staat, betrokken en energiek zijn. Het bieden van heldere kaders en het bekrachtigen van individuen is een noodzakelijke vaardigheid van de agile leider.

๐—ฆ๐—ฎ๐—บ๐—ฒ๐—ป๐˜„๐—ฒ๐—ฟ๐—ธ๐—ฒ๐—ป๐—ฑ๐—ฒ ๐—ป๐—ฒ๐˜๐˜„๐—ฒ๐—ฟ๐—ธ๐—ฒ๐—ป ๐—ฏ๐—ฒ๐—ฟ๐—ฒ๐—ถ๐—ธ๐—ฒ๐—ป ๐—บ๐—ฒ๐—ฒ๐—ฟ ๐—ฑ๐—ฎ๐—ป ๐—ถ๐—ป๐—ฑ๐—ถ๐˜ƒ๐—ถ๐—ฑ๐˜‚๐—ฒ๐—ป

Agile leiders bouwen netwerken op basis van veel vertrouwen, respect en zinvolle werkrelaties. Hun rol is om die netwerken alles te bieden wat ze nodig hebben om efficiรซnt te werken, maar om ze vervolgens autonoom te laten functioneren binnen hun grenzen. De agile leider begrijpt dat psychologische veiligheid, positiviteit, vrijgevigheid en dankbaarheid belangrijke onderdelen zijn van een gezonde werkomgeving. De agile leider moedigt leren en ontwikkeling aan en bewaart tegelijkertijd een evenwicht tussen duurzame output en prestaties.

๐—œ๐—ฑ๐—ฒ๐—ฒ๐—ฒฬˆ๐—ป ๐—ธ๐˜‚๐—ป๐—ป๐—ฒ๐—ป ๐—ผ๐˜ƒ๐—ฒ๐—ฟ๐—ฎ๐—น ๐—ถ๐—ป ๐—ฑ๐—ฒ ๐—ผ๐—ฟ๐—ด๐—ฎ๐—ป๐—ถ๐˜€๐—ฎ๐˜๐—ถ๐—ฒ ๐—ผ๐—ป๐˜๐˜€๐˜๐—ฎ๐—ฎ๐—ป

Agile leiders staan open voor de invloed en ideeรซn van anderen, ongeacht hun status of positie. De agile leider luistert en neemt de tijd om echt de gedachten en ideeรซn voor verbetering van de collegaโ€™s te horen. Zelfs als sommige ideeรซn niet worden gebruikt, moedigt de agile leider een continue stroom van creativiteit aan door mensen te helpen begrijpen welke ideeรซn nuttig waren en welke niet.

Agile leiderschap gaat veel meer over emotionele intelligentie met aandacht voor relaties en potentieel dan over mentale intelligentie met focus op ratio en eigen kennis en expertise. Het gaat vooral over een gezond klimaat creรซren dan over zelf doen. Het vraagt meer mensenkennis dan materiekennis.

Overigens kun je Agile leiderschap terugvinden in iedere laag van de organisatie en is niet alleen voorbehouden aan de (hiรซrarchische) leiding.

Meer weten over Agile leiderschap? Ik hoor het, uiteraard, heel graag.

Foto door Miguel ร. Padriรฑรกn op Pexels.