Select Page

Ik was verbaast over de vraag…’Wat maakt jou als Scrum Master nu zo uniek….’, ik had deze niet zien aankomen. Los van het feit dat ik af en toe wat minder bescheiden mag zijn, kwam ik niet  verder dan dat ik communicatief ben, altijd de verbinding zoek en mensen en teams uiteindelijk een spiegel kan voorhouden waardoor zij dit andere inzichten kunnen komen. Later realiseerde ik me dat er zeker wel iets is dat mij uniek maakt…..twee kinderen met een stoornis in het autistisch spectrum.

Ik heb al eerder een blog over dit onderwerp geschreven maar ik denk eerlijk gezegd dat er niet genoeg aandacht aan gegeven kan worden en dat de rol van de Scrum Master hier een heel belangrijke is.

De Scrum Master en autisme

Als ervaringsdeskundige weet ik als geen ander wat het is om, terecht of onterecht, tegen weerstand aan te lopen. Mensen met een autisme houden van structuur en kunnen behoorlijk ‘in de weerstand schieten’ zodra niet gaan zoals zij bedacht houden. Hoe creer je nu als Scrum Master een plek waarin mensen met autisme ook volledig zichzelf kunnen zijn.

Veel omvattende rol

De rol van Scrum Master is een veelomvattende rol waarin, vooral, het coachende element sterk aanwezig is.  Zo kun je zeggen dat de Scrum Master verantwoordelijk is om te zorgen voor een inclusieve, ondersteunende en veilige omgeving voor alle leden.

Binnen het team moet iedereen zich veilig genoeg voelen om ook aan te geven wanneer hij of zij iets niet weet of niet zeker genoeg is… Dat geldt voor iedereen, dus ook voor mensen met aan stoornis in het autistisch spectrum.

Tips voor het omgaan met autisme

 

  1. Bewustwording: Wees je bewust van autisme en de kenmerken ervan. Doe onderzoek en probeer meer te weten te komen over de manier waarop autisme van invloed kan zijn op de communicatie, het gedrag en de interactie van mensen.
  2. Individuele aanpak: Besef dat autisme een spectrumstoornis is en dat elke persoon uniek is. Wat voor de ene persoon met autisme werkt, kan niet voor de andere werken. Het is daarom belangrijk om een individuele aanpak te hanteren en te communiceren op een manier die past bij de behoeften en communicatiestijl van de persoon met autisme.
  3. Duidelijke communicatie: Zorg voor duidelijke en directe communicatie. Vermijd abstracte of dubbelzinnige taal, en geef concrete instructies en verwachtingen. Geef ook de ruimte voor vragen en verduidelijking.
  4. Structuur en voorspelbaarheid: Autisme wordt vaak gekenmerkt door behoefte aan structuur en voorspelbaarheid. Zorg voor een gestructureerde werkomgeving en communiceer wijzigingen in planning of taken van tevoren om onnodige stress te voorkomen.
  5. Flexibiliteit: Wees bereid om flexibel te zijn en aanpassingen te maken om tegemoet te komen aan de behoeften van de persoon met autisme. Dit kan bijvoorbeeld het aanpassen van taken, rollen of werktijden zijn om een optimaal functioneren te ondersteunen. Hou, als dat beter werkt, dan ook niet teveel vast een het Scrum framework
  6. Empathie en geduld: Toon empathie en geduld in de omgang met iemand met autisme. Wees begripvol voor eventuele uitdagingen die ze kunnen ervaren en bied de benodigde ondersteuning.
  7. Inclusieve teamdynamiek: Moedig inclusiviteit aan in het team en creëer een cultuur waarin diversiteit wordt gewaardeerd. Stimuleer teamleden om open te staan voor elkaars verschillen en elkaar te ondersteunen.
  8. Training en educatie: Bied training en educatie aan het hele team over autisme en hoe effectief om te gaan met mensen met autisme. Dit kan helpen om het begrip en de acceptatie te vergroten en de teamdynamiek te verbeteren.
  9. Emoties: Ik heb dit al eens eerder gezegd, maar laat je niet leiden door je emoties. Je bent natuurlijk maar een mens, maar boos reageren op een wat stugge wat horkerige collega gaat niet werken. Tel tot tien en kom er op een later moment op terug, geef dan ook aan wat zijn of haar gedrag met jou deed.

Door rekening te houden met de specifieke behoeften en communicatiestijl van de persoon met autisme en een inclusieve werkomgeving te bevorderen, kan een Scrum Master helpen om een positieve en ondersteunende omgeving te creëren waarin alle teamleden kunnen groeien, inclusief degenen met autisme.

Meer weten? Heb je vragen? Ik hoor het graag!

Foto door Leeloo Thefirst op Pexels