Select Page

In ieder zelforganiserend team of in iedere organisatie die stappen wil maken richting zelforganisatie is het geven (en ontvangen) van feedback een onlosmakelijk onderdeel hiervan. Maar wat is feedback sowieso en wat zijn de effecten van positieve of opbouwend kritische feedback? Wat werkt en wat werkt zeker niet?

𝗪𝗮𝘁 𝗶𝘀 𝗳𝗲𝗲𝗱𝗯𝗮𝗰𝗸

Feedback kan verwijzen naar:

Terugkoppeling, een proces waarbij de uitkomst van een bewerking wordt teruggevoerd aan de invoer (bron: Wikipedia). Met andere woorden, feedback is de terugkoppeling op het gedrag of de prestatie van een collega. Als feedback op de juiste manier wordt gegeven dan kan het effect zijn dat de ander ziet wat hij of zij goed doet en eventueel kan verbeteren.

𝗣𝗼𝘀𝗶𝘁𝗶𝗲𝘃𝗲 𝗳𝗲𝗲𝗱𝗯𝗮𝗰𝗸

Het geven van complimenten is ook feedback, laat daar alsjeblieft geen misverstand over bestaan. Positieve feedback kent een aantal voordelen:

– het kan eerder leiden tot de groei van de gewenste feedbackcultuur
– het leidt tot een betere sfeer op de werkvloer en dus de ontwikkeling van een gezonde feedbackcultuur
– samenwerking en betrokkenheid komt op een hoger level te liggen, door het gebruik van positieve feedback zal de ontvanger van de feedback zich meer gewaardeerd en op zijn gemak voelen. Hierdoor zal hij of zij sneller ideeen en voorstellen in brengen en ontstaat er meer een teamgevoel
– positieve feedback werkt zeker motiverend (ooit gehoord van oxytocine?)
– positieve feedback zorgt ervoor dat mensen enthousiaster worden en intrinsiek meer gemotiveerd raken (en wat het effect is van intrinsieke motivatie dat mag duidelijk zijn toch?)

𝗡𝗲𝗴𝗮𝘁𝗶𝗲𝘃𝗲 𝗳𝗲𝗲𝗱𝗯𝗮𝗰𝗸

Wellicht is opbouwende feedback een betere term aangezien je iemand de kans geeft te verbeteren of wil je op een goed onderbouwde manier jouw zienswijze uitleggen. In ieder geval kan het geven van dergelijke feedback lastig zijn. Het is wel belangrijk dat dergelijke feedback in ieder geval ook de ruimte krijgt om gegeven te worden. Ergernissen kunnen zich anders alleen maar opstapelen met meer ellende tot gevoel (kunstmatige harmonie komt de sfeer op den duur dan zeker niet ten goede).

Fysiek doet het ontvangen van dergelijke feedback ook wel iets met de ontvanger. Onze hersenen schermen ons van nature af tegen zaken zoals gevaar en bedreiging. En ja, bij het horen van negatieve feedback maakt ons lijf stresshormonen aan (een natuurlijke reactie). Ontvangers van negatieve feedback zullen zich in beginsel altijd willen beschermen tegen dergelijke feedback. Wees je dus als gever bewust van het feit hoe de ander op jouw feedback kan reageren. Dat houdt dus niet in dat er nooit dergelijke feedback mag worden geven, maar denk goed na over je boodschap. en de vorm

Overigens heeft een eerder onderzoek door Naomi Eisenberger van UCLA aangetoond dat negatieve feedback hetzelfde effect kan hebben als fysieke pijn:

https://www.psy…y/page/neisenbe

Weten hoe je binnen je team feedback kunt borgen? Ik hoor het graag.

Foto door Ann H op Pexels